Runer

Runer er noget der interesserer mig, jeg har valgt kun at beskæftige mig med 16-Futhorken, da jeg har fået at vide fra flere kilder at den ældre 24-Futhork ikke er tydet med sikkerhed endnu.

Det at lære om runerne er for mig en langvarig process, og selvom jeg jævnligt har arbejdet på at lære mere, så føler jeg stadig at jeg kun lige har skrabet overfladen, og jeg er sikker på at der findes mange som ved mere om emnet end jeg.

At “Riste Runer” betyder at ridse/skære runer i materialet, der findes mange måder at få runerne nedfældet i materialet på, men en meget brugt metode var at ridse dem i træ på tværs af årene i træet, så blev de nemlig stående, selvom træet blev fugtigt og “rejste” sig.

Jeg har tilvirket nogle runebrikker i støbt bronze, som jeg bruger til amuletter, du kan se dem her.

For at hjælpe mig selv har jeg lavet denne oversigt som jeg gerne deler med andre.

De 16 hovedruner

oversig1

Punkt- og kortkvistruner

oversig2

De mest almindelige regler for brug af runerne

oversig3

Hvis du vil vide mere om runernes brug, så har Nationalmuseet lavet en side om Danske Runeindskrifter, siden rummer en masse god information, og har samtidig et søgebart katalog med fund der indeholder runeskrifter.

For et par år siden havde jeg brug for en runefont til min PC, men jeg syntes ikke rigtig at jeg kunne finde en font der kunne bruges, så derfor indledte jeg et samarbejde med en jeg kender som ved MEGET om emnet.

Resultatet blev en runefont som er baseret på 16-Futhorken, men med nogle specialtegn fordelt andre steder på tastaturet.

Fonten kan Downloades her fra siden, og er freeware, men hvis du bruger den ville jeg da meget gerne høre fra dig, så jeg ved om den anvendes af andre end mig.

Jeg har lavet en ny udgave af fonten, som jeg selv synes er mere brugervenlig, hvis man har skrevet noget med den gamle font, så kan man ikke direkte konvertere det til den nye font, da nogle af tegnene er flyttet/ændret. Til gengæld ligger der ikke specielle runer på “de små bogstaver”, så nu kan man næsten direkte konvertere et almindeligt stykke tekst til runer.

Den nye font og beskrivelsen til den kan du hente her, og den bliver også distribueret som freeware.

Hvis du kun er interesseret i selve fonten, så kan du hente den her: Runer16_MV.ttf
Beskrivelsen kan hentes her: Forklaring_Runer16_MV.pdf

Jeg er stadig interesseret i at høre din mening om fontene, så send mig gerne en mail hvis du har en mening om fontene.

Hvis du har brug for hjælp til hvordan man installerer en font, så prøv evt. at kigge her: Microsoft hjælp og support

odinsofferBilledet stammer fra Gungners hjemmeside
som desværre er nedlagt