Verdande blótlaugs Edsring

Verdande blótslag i Norge, som er en del af Asatrofællesskabet Bifrost, havde forespurgt en af mine venner, om han kendte nogen der kunne lave en ny edsring til dem, den skulle være i massiv bronze, ca. 10mm tyk i godset og 20-25 cm i diameter, og i ét stykke, dvs. en ubrudt ring.

Han kontaktede mig med forespørgslen, og jeg må indrømme at det virkede som en stor mundfuld, så jeg sagde at jeg gerne ville prøve, men jeg ville ikke love noget.

Først tænkte jeg på at lave en ring af en bronzestang og så lodde den sammen, men det ville jo egentlig ikke løse opgaven, for lodningen ville jo være en samling af et brud i ringen, så jeg blev enig med mig selv om at forsøge at støbe den.

Der var bare det at jeg aldrig havde forsøgt at støbe så meget gods på én gang før, men én gang skal jo være den første…

Jeg fik lavet mig en model på 22 cm i diameter og beregnede mig frem til at der ville gå ca. 400g bronze til ringen og så skulle der jo være lidt i overskud til indløb og udluftningskanaler, så små 500g bronze skulle smeltes og støbes, i mit værksted er det lidt af en opgave.

Men det kan jo ikke nytte noget bare at give op, så jeg gik på med krum hals, jeg fik lavet en form der kunne rumme ringen, det skulle vise sig at der skulle lidt over 4 kg støbesand til at fylde den og det tager ca. 3 timer at lave formen, og så kan den kun bruges én gang, hvad enten støbningen går godt eller skidt.

Jeg byggede mig også en smelteovn til min grafitdigel, noget jeg havde villet i lang tid, men ikke lige fået taget mig sammen til, nu var anledningen der.

formen_er_klar_s

Formen er stillet op og klar til at tage imod den flydende bronze.

bronzen_smeltes_s

Bronzen smeltes, det tog ca. 45 minutter før den var klar til at støbe.
45 min. hvor man stort set bare kan stå og kigge og vente…

stoebt_s

Jeg har desværre ikke noget billede af hældningen, så i må nøjes med formen med den støbte ring, her ses det også tydeligt hvad den 1200 grader varme bronze gør ved en del af sandet, det forkuller og kan ikke genbruges.

resultatet_s

Ringen som den så ud da den var gravet ud af sandet, så var der “bare” arbejdet med at slibe og polere den…

poleret_ring_s

Bronze er rigtigt flot når det er poleret op og ligger i solen.

maerket_s

Min binderune blev naturligvis graveret i ringen.

paa_stenen_s

Ringen på en sten i Egils indkørsel, Egil er høvding i Verdande Blótslag, jeg var så heldig at jeg kunne aflevere den personligt til ham i Norge.

En spændende opgave var gennemført med et godt resultat, det var en rar fornemmelse at drage hjem, i vished om at ringen ville blive behandlet godt, og betyde noget vigtigt for nogle dejlige mennesker.

Hil Dværgene for deres hjælp og inspiration under arbejdet.
lindholm