Fundkopier

Tilbage

3in3.jpg 3-i-3 armbånd
Dette mønster er smukt i al sin enkelthed og giver et dejligt lysspil.
3-i-3 mønsteret er fundet i et armbånd tilbage fra vikingetiden, og er et af de meget få mønstre der kan dateres så langt tilbage.
Kæden er ca. 5mm i diameter og 18,5 cm lang.
Nærbillede
rasselbrooch.jpg Raslehæng m. nål
Denne broche er en kopi af et fund fra en kvindegrav i Zaozere, i det sydøstlige Ladoga-område (Rusland) og dateret til 900-tallet, originalen var i bronze.
Brochen er et såkaldt “raslehæng” hvor de dinglende andefødder giver lidt lyd fra sig når man bevæger sig.
Selve brochen er ca. 38mm bred og 30mm høj, med “raslerne” er den ca. 70mm høj og vejer ca. 28g i sølv.
Denne version er monteret med en brochenål på bagsiden. (billede af nålen)
valkyrie_birka.jpg Valkyrie fra Birka
Dette lille vedhæng er fundet i en kvindegrav i Birka (Sverige), man tolker det som en Valkyrie, en kvindelig kriger der tjener Odin i Valhal. Her står hun med et løftet horn for at byde de faldne krigere velkommen til Valhal.
Valkyrierne var også dem der udvalgte de krigere på kamppladsen som skulle dø og efter kampen blev de faldne krigere ledsaget til Valhal af Valkyrierne, som derefter sørgede godt for krigerne indtil den endelige kamp i Ragnarok skulle stå.
Vedhænget er her vist i sølv men kan naturligvis også laves i bronze eller guld, det er ca. 29mm højt, vejer ca. 7 gram og har et 2,2mm hul igennem øskenet som passer til en lædersnøre, øskenet sidder skjult på bagsiden.
valkyrie_gorodisce.jpg Valkyrie fra Gorodišce
Dette lille vedhæng er fundet i Gorodišce (Ukraine), man tolker det som en valkyrie, en kvindelig kriger der tjener Odin i Valhal.
Valkyrierne var også dem der udvalgte de krigere på kamppladsen som skulle dø og efter kampen blev de faldne krigere ledsaget til Valhal af valkyrierne, som derefter sørgede godt for krigerne indtil den endelige kamp i Ragnarok skulle stå.
Denne valkyriefigur har en lang fletning i nakken, og den eneste af sin slags der er fundet i det russiske område.
Vedhænget er her vist i sølv men kan naturligvis også laves i bronze eller guld, det er ca. 28mm højt, vejer ca. 4 gram og har et 2,2mm hul igennem øskenet som passer til en lædersnøre, øskenet sidder skjult på bagsiden.
rider.jpg Rytterfigur
Denne rytterfigur kopieret fra et fund i en kvindegrav i Birka sammen med andre mindre figurer, den er dateret til 900-tallet og støbt af sølv. Figuren kan enten anvendes som en broche eller som vedhæng.
Selve rytteren er ca. 30mm bred og 25mm høj, og vejer ca. 10g i sølv.
trabjergfalcon.jpg Trabjergfalken
Denne lille broche er en kopi af et fund fra en vikingebebyggelse i Trabjerg ved Holstebro, originalen var i bronze og det er et af de få fuglesmykker man kan artsbestemme.
Fuglen er ca. 3 cm lang ligesom originalen, vejer ca. 8g i sølv og er monteret med en brochenål på bagsiden.
Du kan læse mere om jagtfuglene i vikingetiden i Skalk nr. 1 fra 1994
Nærbillede

 

Tilbage

Binderune

Kontakt