Kappe

Jeg har for et stykke tid siden lavet mig en kappe, den er en rar ting at have når jeg er ude til blót, det foregår jo på alle tider af året, og i Idun Blótlaug er det udendørs næsten hver gang, både selve blótet og spisningen bagefter.

Selvom den primært er lavet til blótene, så er den nu også ganske anvendelig til en almindelig hyggeaften udendørs om sommeren, mere end én er blevet misundelig når jeg har fundet kappen frem efter duggen er faldet og tusmørket er kommet.

Kappen er lavet af vadmel, købt hos Harrys Arbetskläder i Sverige, dem kan jeg roligt anbefale at handle med, de er både flinke, relativt billige og har en fornuftig ekspeditionstid.

Min kone har så vævet et brikbånd til den, ud fra det mønster jeg lavede til hende, et sort solhjul på gul og rød baggrund, brikbåndet sidder så på kanten af kappen hele vejen rundt, ca. 7,5 meter vævet i ét langt brikbånd.

Vadmelen leveres i en bredde på 1,5m og det passede egentlig godt til den længde jeg skulle bruge på kappen, længden på det stof der skulle anvendes blev så 1,5 x 1,5 = 3 meter.

Jeg placerede et mærke midt på den ene lange kant, det blev så der hvor min hals skulle være.
En snor på 1,5m blev fastgjort i mærket, den anden ende af snoren fungerede så som afstandsmåler, så jeg kunne tegne halvcirklen jeg skulle klippe efter.

Når halvcirklen er klippet så har man faktisk en kappe i den mest simple udgave, men som i sikkert kan regne ud, så er det jo ikke nok til mig…

kappemoenster

Jeg prøvede nu om man kunne dampe en fold i vadmelen med dampstrygejernet, det gik fint, så jeg foldede en krave midt på langsiden, så kappen kom til at sidde lidt bedre om nakken.

kappekrave_s

Det var så blevet tid til at sy brikbåndet fast hele vejen rundt, det tog noget tid da det blev gjort ved håndkraft af en amatør på syområdet (mig selv), men det lykkedes da, og jeg var selv tilfreds med resultatet og jeg skal love for at det pyntede, der kom ligesom lidt stil over kappen.

kappekant_s

kappesyning_s Jeg blev anbefalet at sy båndet fast efter følgende fremgangsmåde:

symoenster

 

Hvor den sorte streg er kappen, den grønne er brikbåndet og røde er tråden, men der er jo ingen der siger at denne metode er mere rigtig end andre metoder.
Hvis denne symetode har et navn vil jeg da gerne høre om det.

kappe_lukke_s Til sidst skulle jeg have lavet en lukning som kunne holde kappen sammen foran, og hvad var mere nærliggende at bruge en af mine egne støbte knapper?

Lidt fiflen med noget anoraksnor og et par lapper vadmel gav dette resultat, som fungerer upåklageligt.

kappe_udfoldet_s Her er kappen så i udfoldet tilstand på stuegulvet.

Her ses nakkefolden tydeligt, og de to hjørner er blevet rundet lidt for at følge brikbåndet.

Det er nu rart med noget gulvplads man kan brede sig på når det er nødvendigt…

kappebaerer_s Til sidst et billede af mig hvor jeg bærer kappen, det er ganske bevidst at den ikke når længere ned, da den ellers ville komme meget i vejen ved brug, og kanten ville hurtigt blive medtaget, hvilket den faktisk alligevel bliver, dog ikke så meget at det gør noget.

Jeg kan varmt anbefale sådan en kappe hvis man jævnligt opholder sig ude i moder natur, og der er brug for noget der kan holde vinden, og faktisk også en hel del regn ude, vadmel er et fantastisk stof.

Selvom kappen ikke er historisk korrekt, så opfylder den sit formål, og det er i mine øjne hovedsagen.

Dem som kender min hjemmeside, vil nok bemærke at det her er første gang at der kan ses et billede af mig, om det er godt eller skidt må i jo så selv bedømme…

Mjodvitnir