Markedsbord

Vi har brug for et bord når vi skal på vikingemarked, så hvad var mere nærliggende end at bygge et ud af en af de planker (Douglasgran) jeg havde liggende i forvejen.

markedsbord_1s

Kriterierne for bordet var, at det ikke skulle være for stort, men samtidig stort nok til at vi kunne lægge vores varer på det for at vise dem frem, samtidig skulle det også kunne fungere som arbejds- og spisebord. Det skulle også være til at transportere uden at fylde for meget og stabilt når det var sat op.

markedsbord_2s

Først blev planken høvlet på begge sider og skåret op i 2 stykker på hver 150 cm.
De kanter der skulle være op mod hinanden på bordet blev rettet til med øksen, så ikke der blev for store mellemrum mellem plankerne, og de udvendige kanter fik fjernet de største buler.

markedsbord_3s

Ud af et kraftigt stykke træ (også Douglasgran), lavede jeg de 2 stykker træ som skulle holde plankerne sammen, og samtidig holde bordbenene.

markedsbord_4s

De 2 stykker træ fik boret huller til bordbenene, sådan lidt skråt ind fra hjørnerne på bordet, og boret huller til befæstigelsen i plankerne.
De 4 bordben blev lavet af nogle kraftige asketræskæppe som blev afbarket og i den ene ende tilpasset til hullerne.

markedsbord_5s markedsbord_6s

Efter at bordbenene var lavet, blev bordet samlet og stillet op, så jeg kunne få en fornemmelse af hvad højde benene skulle skæres af i.

markedsbord_7s

Benene blev skåret omhyggeligt til, så ikke bordet vippede.

markedsbord_8s

Til sidst lavede jeg 4 små stykker bronzetråd der kunne stikkes ind og holde bordbenene, så de også bliver på deres pladser selvom bordet løftes.

markedsbord_9s

Jeg har efterfølgende behandlet bordet med en blanding af 2 dele koldpresset linolie og 1 del vegetabilsk (ikke mineralsk) terpentin, dette gør bordet let vandafvisende og beskytter mod vind og vejr.

Det tog en god eftermiddag at lave bordet, så det er jo en overkommelig opgave.

Beskrivelsen kan også hentes som pdf-fil her, filen er på 1,1 MB

Som en lille sjov detalje, så var jeg kommet af sted til markedet på Lindholm Høje i 2005 uden bordbenene (ups), men med noget god hjælp fra én af de lokale vikinger (tak Jeppe), fik vi lavet 4 interimistiske bordben af nogle pinde i løbet af en times tid, en økse er altid praktisk at have ved hånden…

markedsbord_10s