Vikingeskrin

I mit udstyr som viking, mente jeg at det måske var en god ide med et skrin til mine ting, og efter at have kigget lidt i diverse bøger og på andre vikingers skrin og kister, så mente jeg at sådan en smule skin skulle jeg da nok kunne flikke sammen.

Jeg er oven i købet så heldig at have en ven som kan levere planker af Douglasgran, men dem gemmer jeg til fremtidige skrin, denne gang nøjedes jeg med at bruge limtræshylder i gran, ikke særligt autentisk, men dejligt nemt at arbejde med til en prototype.

Det eneste jeg havde at gå ud fra var de billeder jeg havde set i et par bøger, og de skrin jeg havde set på forskellige markeder, så hele skrinet blev lavet lidt på “gehør”, mit oplæg var at jeg ville gerne ende op med et skrin der var ca. 28-30 cm dybt, 33-38 cm højt og 70-75 cm langt/bredt, så jeg købte 5 limtræshylder på 18x300x800mm, desuden købte jeg et stykke 8mm rundstok til at skjule mine skruer.

Med fint vejr en lørdag middag gik jeg i gang ude i indkørslen.

skrin_1s Her er så mine startmaterialer, 5 hylder og en rundstok (der var rigeligt med rundstok i overskud, men det kan man jo altid bruge…)
skrin_2s Jeg startede med at dele en hylde i 2 stykker på 300×400 mm og så holde nogle plader op på et af stykkerne for at finde ud af hældningerne på siderne, resultatet blev en kanthældning på ca. 4°.
Efter noget møjsommeligt savearbejde havde jeg et par endeplader på 35 cm i højden og ca. 29 cm i bundbredden.
Endepladerne tog noget tid, da de jo skulle saves i mange skæve retninger, men den omhyggelighed kom mig til stor gavn senere.
skrin_3s Ikke nok med at der skulle skæres vinkler på den ene led, der skulle også skæres vinkler på endetræet, da endepladerne jo også skal vinkles indad.
Efter lidt prøven frem og tilbage bestemte jeg mig for en vinkel på ca. 7°.
skrin_4s Sidepladerne var der ikke de store ben i, endevinklen skulle være ca. 7°, og så skulle jeg bare bestemme mig for en længde, den blev ca. 79 cm i bunden.
Den øverste kant på pladerne skulle også skæres i 4° vinkel, efter at have skåret pladen på topkanten var den 29 cm høj.
skrin_5s Efter at have boret huller de rigtige steder, var det tid til den første prøvesamling, og jeg var meget overrasket over hvor godt mine gæt svarede overens med billedet af det færdige skrin, som jeg gik med i hovedet.
Men det med at bore huller drillede, da træet alt for gerne ville flosse op og knække, men det må jeg bare være opmærksom på fremover.
Hullerne til skruerne blev boret op til 7,5 mm et stykke ned i træet (5-8 mm ned), så skruerne kunne blive godt undersænkede.
skrin_6s Da skrinet var sat ordentligt sammen, var det tid til at lave bunden, jeg målte det indvendigt og skar pladen ud efter målene, hele vejen rundt skulle den jo skæres i vinkel, så den lå ordentligt til sidepladerne, det var så i en vinkel på 4° i enderne og 7° på langsiderne.
Med lidt eftertilpasning (med høvlen) så passede bundpladen perfekt, og den blev skruet fast.
skrin_7s Vikingerne havde ikke spunskruer, men de er altså uovertrufne til det her formål, så jeg undersænkede dem dybt med et 7,5 mm bor(som billedet viser).
skrin_8s Løsningen var at skære lidt af rundstokken i små stykker (ca. 8 mm lange)
skrin_9s Og så slå dem ind i hullerne, de kom så til at stritte lidt ud over pladens overflade, men det løses ved at slibe dem ned med rystepudseren, de kan evt. limes hvis man vil være sikker på at de bliver siddende.
skrin_10s Så var der kun tilbage at lave låget, det blev lavet efter samme princip som bunden, og slebet til bagefter.
skrin_11s For at have en smule styr på låget satte jeg et par lister på indvendigt.

Skrinet blev til sidst pudset godt med rystepudseren, så det var glat og rart, og mangler nu bare at få monteret hængsler, lukketøj og håndtag, desuden bliver jeg nok nødt til at mørkbejdse det for ikke at limtræet skal være alt for tydeligt

Alt i alt et spændende projekt, som absolut har givet mig blod på tanden til at lave noget ud af de planker jeg har stående, men hvornår det lige bliver ved jeg ikke

Rent praktisk kan jeg fortælle at jeg brugte ca. 8 arbejdstimer og for ca. 250 kr. materialer.

Binderune