Frøbjerg Blót

Yggdrasil Blótlaug var blevet inviteret til blót på Fyn, nærmere bestemt Frøbjerg Bavnehøj d. 5/9-02.

i var 4 fra Yggdrasil der drog afsted, undervejs samlede vi Johnny op i Korsør, så vi fik fyldt bilen godt op (5 personer i en gammel Opel Kadet), men 5 personer der skal dele en brobillet får alligevel reduceret prisen pr. person en del (Thurser tage dem som fandt på at det skal koste penge at bruge storebæltsbroen).

Efter 5 kvarters kørsel nåede vi frem, og da vi havde fået rettet benene ud begav vi os mod toppen af bakken. Vi skulle ikke gå ret langt før de første par stykker begyndte at stønne, det var alligevel en god lille bule i landskabet ham Ivan havde fundet til formålet…

Alle nåede dog til toppen, og det første vi så var en opstilling med 3 spyd der bar et skjold med ting og gudefigurer, flot detalje. Vi fik hilst behørigt på alle de deltagere der allerede var kommet, og så gik tiden ellers med hyggelig snak og med at nyde den storslåede udsigt fra stedet.

Ivan nussede rundt og forberedte ceremonien, bl.a. ved at han fra alle deltagere skulle låne et smykke og have en stump negl eller en tot hår, som omhyggeligt blev puttet i henholdsvis et stort glas og i en flaske med et ubestemmeligt indhold, men efter eget udsagn fra Ivan, så indeholder flasken ting fra fortidens blótpladser og blótgæster.

Der var en vidunderlig stemning af fred og ro på stedet.

Efterhånden blev tiden så fremskreden at de 4 goder/gydjer indledte blótet, vi startede med at gå i ring om det solhjul som var markeret på jorden, imens Kirsten sang sin blótsang, efterhånden var alle faldet ind på en plads i cirklen og goden (Ivan) stoppede ved sin plads i nord, vi andre småjusterede vores placeringer lidt og alle tog hinanden i hænderne.

Goden fortalte lidt om stedet, hvorfor vi var der og lukkede så cirklen ved at gå rundt om den udvendigt imens han slog på sin tromme, efterhånden som han passerede hjælpegydjerne og hjælpegoden trådte de ind til solhjulet og tændte det (det var lavet af træpiller, vædet med linolie), tilbage på sin plads trådte goden så selv ind og tændte sin del.

Goden bød nu på et rituelt måltid, bestående af lidt røget hestekød og en tår mjød, mjøden blev samtidig brugt som en skål til Frej. En hestespegepølse og en kniv blev nu sendt rundt og folk skar sig en bid (ganske velsmagende sådan en pølse), hornet med mjød gik rundt igen og folk skålede til den gud de havde lyst til at hylde.

Herefter filosoferede goden lidt over det at være kriger med udsigt til at komme til Valhal, og selvom han selv kender en del til krigerhåndværket, så er han ikke sikker på andet end at han hellere vil til Folkvang når tiden er inde hvis altså han selv kan få lov at vælge, for hvis Valhal er krigernes sted og hvor man kæmper hele dagen, hvad mon så der foregår i kærlighedsgudindens sale?? Hornet gik rundt igen og der blev nu skålet for Folkvang.

Efter hver skål gik goden ind i cirklen og hældte lidt mjød i glasset og flasken, samtidig med at Vætterne på stedet fik deres del af mjøden.

Goden forklarede nu at han ville gå rundt med nogle små papirlapper, hvor så hver person skulle vælge sig to, på papiret var skrevet en rune, dens betydning og et lille vers der passede til runen, når så alle havde fået deres runer, skulle vi vende os om så vi skuede væk fra cirklen, tage 2 skridt frem, sætte os ned og lade tankerne koncentrere sig om de to runer vi havde fået, imens ville goden gå rundt og tromme inde i cirklen. Personligt virkede det meget stærkt på mig, jeg ved ikke helt hvorfor, men de to runer passede lidt for godt på min sindsstemning til at jeg kunne ignorere det. Da vi havde siddet et par minutter kaldte goden os tilbage til cirklen.

Glasset med smykker blev nu fyldt med indholdet fra flasken med hår og negle og alt blev rystet godt sammen, hvorefter goden hældte lidt af den flydende del tilbage i flasken og resten ud på jorden og lagde smykkerne op i et fad, som han så gik rundt med, så folk kunne få deres smykke tilbage, det var godt nok koldt at få sin halskæde på igen.

Cirklen blev nu åbnet ved at goden gik rundt om cirklen med sin brummer, som jeg desværre ikke kender navnet på, og ceremonien var ovre.

Selv blev jeg stående lidt for at fordøje indtrykket da ceremonien havde påvirket mig stærkt.

Folk samledes for at fortære deres medbragte mad, nogle sagde pænt farvel (det var arbejdsdag dagen efter og der var langt hjem for nogle) og resten af aftenen gik med hyggeligt samvær.

Efter at jeg havde nydt Ravnas mjødmarinerede oksebøf med tilhørende hjemmebagte brød (simpelt men suverænt måltid) ledte jeg min taske igennem for at finde den gave jeg havde taget med til Ivan, den var ikke i tasken, den lå i bilen… Træls, men han skulle jo have den, så Bjarne og jeg begav os ned til bilen for at hente den.

Vel tilbage på toppen af højen gik jeg hen til Ivan for at få ham op af stolen, det lykkedes og han fik sin gave, et solhjul lavet af stålringe, og efter at dømme på hans ansigtsudtryk så er jeg overbevist om at han blev glad for den.
Se gaven her.

Alt for hurtigt gik aftenen, og vi havde stadig langt hjem, så ved 23-tiden bød vi værten og de andre gæster godnat og drog mod Sjælland igen.

Vi havde alle en dejlig aften og håber meget at Ivan tager initiativ til at gentage det en anden gang.

050902_1s.jpg Folk pakker ud, slapper af, nyder udsigten og selskabet.

050902_2s.jpg Der hyggesludres i det aftagene sollys.

050902_3s.jpg Ritualpladsen med spydstanden.

050902_4s.jpg Udsigten var utrolig.

050902_5s.jpg Og vejret var perfekt.

050902_6s.jpg Trine nyder udsigten i lyset fra den nedgående sol.

050902_7s.jpg Solnedgangen

050902_8s.jpg Ivan indtager sit måltid efter blótet.

Jeg takker for at have været en del af denne oplevelse.