Mjødopskrift

Hvis du har mod på at prøve, så følger der her den mjødopskrift jeg selv bruger.

Der skal bruges:
24 bøtter honning (10,2 kg)
1 pose vingær, f.eks. portvinsgær eller sauternegær
Kogt vand

1.
Begynd med at lave gærkulturen som anvist på posen med gæren, typisk skal indholdet af posen hældes i 2 dl kogt afkølet vand og omrystes rigtigt godt (brug evt. en vandflaske m. låg), derefter skal det stå i 5-6 timer og omrystes med jævne mellemrum.

2.
Kog 8 liter vand sammen med 10 bøtter honning , når det er kommet i kog tages låget af gryden og skummet fjernes med jævne mellemrum, det skal ikke koge voldsomt, blot småsimre i en halv times tid, kog det evt. i flere portioner hvis ikke du har en meget stor gryde.
Lad det afkøle til ca. 30 °C, hæld det i mjødballonen og tilsæt gærkulturen, sørg for at det bliver godt blandet.
Nu lader du det stå og “bloppe” i ca. 14 dage et godt og lunt sted.

Det første stykke tid rystes ballonen hver dag, senere kan der gå længere tid mellem omrystningerne.

Efter ca. 14 dage koges 10 liter vand sammen med resten af honningen på samme måde som sidst, når det er afkølet til ca. 30 °C hældes det i ballonen, Til sidst fyldes ballonen efter med kogt og afkølet vand til den er fuld (ca. 25 liter), indholdet blandes godt og det får lov at stå og “bloppe” til det ikke gærer mere (1,5-2,5 måned), husk at ryste ballonen jævnligt.

Når gæringen er færdig omstikkes mjøden til en ren ballon og så kan man med fordel stille den et køligt sted, f.eks. en garage, så bundfældes den hurtigere. Alt efter hvor grundig man har været med kogningen og afskumningen, så kan det vare mellem 2 måneder til 1 år før mjøden er fuldstændigt klaret.
Fortvivl dog ikke, allerede når mjøden er færdig med at gære kan den drikkes, og den smager fint, men den vinder meget ved lagring.

Hvis man vil krydre sin mjød, er det bedst at gøre det fra starten.
En stærk the koges af det som man vil krydre med, og hældes i ballonen sammen med første portion, ikke i gærkulturen, igen må det højest være 30 °C.

Hvis du har mod på det, så kan du også koge hele portionen af én gang, det kan dog bevirke at gæringen starter noget langsomt, men resultatet er det samme som hvis du koger af 2 gange med 14 dages interval.

Alle nødvendige ting, Ballon, Gærrør, Gummihætte og Hævert, kan købes i div. specialbutikker for håndbrygning, f.eks. Brygladen (brygladen.dk).

Efter adskillige henvendelser har jeg besluttet at der må et billede til, så folk kan se hvad Ballon, Gærrør, Gummihætte og Hævert er for nogle ting.

ballon_m_gaerror ballon_m_haevert

Ballonen er her af glas, de fås også i plastic og er så væsentligt billigere, Gærrøret sidder i gummihætten og fungerer som en slags låg, så ikke der kommer støv og skidt ned til mjøden, samtidig kan gassen (CO2) fra gæringen komme uhindret ud.
Hæverten er til når man skal tømme sin ballon, den suger væsken ud, og derved undgår man at hælde bundfaldet med over i flaskerne.

Rigtig god fornøjelse