Drikkehorn

Der er noget specielt ved at drikke sin mjød af et drikkehorn man selv har tilvirket af et råt horn, så hvis du har lyst og ikke er bange for at bruge noget tid på det, så følger der her den fremgangsmetode jeg selv bruger.
Horn (rå eller færdige) kan skaffes hos Hornvarefabrikken.

Under hele processen skal du huske på at hornet IKKE må blive for varmt, når du sliber og polerer på det, så bliver overfladen nemlig mat, så er arbejdet spildt, og du kan gå et trin eller to tilbage i processen.

– Først skal alle hakker, grater og lignende files væk med en grov fil (ikke en rasp, men tæt på), hvis du tør, så kan du også bruge en vinkelsliber med en flapskive korn 80, den kan fjerne noget materiale i en fart, men man skal kun være uopmærksom i et sekund, så går det galt og alt for meget horn er fjernet, eller fingrene har taget skade…

– Nu kan du så se hvor meget der skal saves væk for at få en pæn drikkekant uden hakker, du kan evt. vente med dette til du har slebet med sandpapir korn 220.

– Så skifter du til en finere fil, som kan lave en rimelig fin overflade, jeg tror nok at en såkaldt “møllefil” er velegnet.

– Dernæst sliber du med groft sandpapir, korn 100, evt. korn 180 hvis du har brugt vinkelsliberen.

– Når alle fileridser er fjernet, kan du skifte til et finere sandpapir, korn 220

– Igen, når du ikke kan se flere ridser, skifter du til sandpapir korn 400, eller finere.

– Så er det tid til den indvendige del, først sliber du det grundigt med korn 220, lige så langt ned i hornet du kan, hvis du synes hornet er for beskidt længere nede mod spidsen, så kan du fylde en sjat vand og lidt grus i hornet og så ryste det godt i et stykke tid, skift evt. vand og grus efter en halv times tid.
– Skyl hornet et par gange i meget varmt vand (65-80 grd.), endelig ikke kogende vand, da det kan få hornet til at sprække.

– Du kan evt. også desinficere og reducere en evt. lugt ved at skylle hornet i Rodalon (fås vistnok i Matas), bare følg brugsanvisningen på flasken, men husk at skylle hornet grundigt i rent vand bagefter.
– Så har du faktisk et pænt og færdigt horn, men hvis det skal være helt blankt udvendigt, så skal du til at polere…

– Find dig en helt ren bomuldsklud, gerne et stykke fra et gammelt lagen eller en forvasket t-shirt, og få fat i noget polermiddel, jeg brugte selv “Autosol”, det fås hos de fleste autoreservedelsforhandlere, men andet kan sikkert også bruges, bare det ikke farver.

– Så er det bare med at bruge noget knofedt, og få poleret hornet til det ser ud som du ønsker.

– Hvis du finder ud af at der stadig er ridser som du ikke vil have skal være der, så må du tilbage til sandpapiret, så ridserne kan fjernes.

Hvis du kun gør alt dette med håndkraft, så venter der dig en god lang opgave, hvor der skal arbejdes godt for sagen, men tilfredsstillesen ved at stå med det færdige horn, overskygger helt klart sliddet med at få lavet hornet.

horn

Hvis du vil vide mere om hornarbejde, så er der et godt (engelsk) link her:
Using and working with horn