Mjød

Jeg giver mig også af med mjødbrygning, det er vældigt interessant, og så kommer der jo noget ganske velsmagende ud af det…

Desværre er det jo begrænset hvor meget man kan drikke selv, det holder trods alt 13-15% alkohol, så man skal tænke noget over hvor meget man reelt har fået, ét glas til maden smager dejligt, men hvis ikke det er fortyndet, så har man faktisk fået ca. 1,5 almindelig øl.

Så for at forebygge en god bimler fortynder jeg det som regel i forholdet 2/3 mjød og 1/3 vand når jeg drikker det til min mad, det hjælper da lidt på det, og jeg synes ikke det skader smagsoplevelsen, det gør faktisk mjøden mindre massiv i sin smag.
Fortyndet endnu mere kan det faktisk drikkes som saftevand en varm sommerdag, men det skal man altså passe meget på med, pludselig har man sig en god bimler og det er jo ikke sikkert at det var meningen.

Når man for første gang skal smage mjød, så skal man FØR man smager, gøre sig det helt klart at det ikke er øl man smager på, ellers kan det nemt spolere hele oplevelsen, og så kan man ikke lide mjød fremover, det er synd for den dejlige drik.
Når man drikker almindelig øl, så forventer man en let bitter smag, og hvis så man får en sød og alkoholstærk smag i stedet for, kan man nemt blive skuffet.

Hvis nogen en dag byder dig et glas mjød, så prøv det, men husk at smage på det med åbent sind.

Selve smagen er et kapitel for sig, en fuldstændig rå og ukrydret mjød smager af honning, men den indeholder jo også kun honning, vand og alkohol evt. kan der være døde gærceller hvis ikke mjøden har bundfældet længe nok, smagsmæssigt betyder dette dog ikke noget, det er kun udseendet det går ud over, hvilket er lidt synd, da en helt færdig mjød er fuldstændig klar og har en smuk gylden farve.

Hvis man vælger at krydre sin mjød, er det nærliggende at anvende Mjødurt, men det er vist kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan krydre med, akkurat som med kryddersnaps. Selv kan jeg varmt anbefale Slåen og selvfølgelig Mjødurt.

Tilsat Mjødurt får mjøden en mindre sød smag med et anstrøg af mandel, og det er forholdsvis nemt at finde vildtvoksende mjødurt i Danmark, find blot en fugtig eng, en solbeskinnet å-brink eller en skovgrøft med sol, så skulle chancerne være gode for at finde Mjødurt, og er man i tvivl, så kan man lugte det på blomsterne, har man først duftet dem én gang, så kan man altid kende dem igen.

Krydret med Slåen bliver mjøden også mindre sød og får en smag jeg ikke umiddelbart kan beskrive, men det giver i hvert fald en fantastisk smag, man skal bare være forsigtig med ikke at bruge for mange slåenbær, omkring 10 pæne bær er rigeligt til 25 liter mjød.

Min Opskrift på Mjød, det er ikke svært.
Drikke med Mjød
Opskrifter med Mjød