Efterår

Efterår igen, året nærmer sig sin afslutning og endnu engang skal vi igennem denne årstid.

Rigtigt mange mennesker mener at det er en ren plage at komme igennem efteråret, men jeg tror at det er mest fordi de ikke har opdaget skønheden i det.
Ja, naturligvis regner det om efteråret, det er også jævnligt tåget, og så er der jo den tiltagene kulde, den vedvarene fugt allevegne, for slet ikke at forglemme de dunkle dage hvor det er mørkt når man tager på arbejde, ikke rigtigt lyst hele dagen, og mørkt igen når man tager hjem.

Så er det at mange mennesker bliver sortseende og triste, jeg mener at det er der råd for, for de trænger bare til at blive hevet en tur med ud en rigtig efterårsdag og så mærke kraften der er derude, suge lidt af den til sig og så huske den, de dage hvor der ikke rigtigt er tid til at være derude.boegelysning1.jpg

kroget.jpgHvad er så en rigtig efterårsdag, spørger du måske? Ja ser du, det er nemlig en af de dejlige ting ved efteråret, ikke to dage ligner hinanden hvis man kigger og mærker efter. Nogen dage er fugtige, andre våde, nogen er milde, andre bitterligt kolde, nogen er klare, andre er tågede så man ikke kan se sin hånd for sig, nogen er mørke, andre er så klare som en vinterdag i 20 graders frost. Ikke ligesom om sommeren hvor den ene, ulideligt varme dag efter den anden snegler sig forbi, og hvor vi sidder i skyggen og stønner over at vi ikke orker at gøre alt det vi egentlig gerne ville.

Alle disse varierende dage kan give gode oplevelser hvis bare man er villig til at få øje på det, en mild dag kan bruges i haven, eller man kan bare nyde det flotte lys det giver. En tåget dag er god til historier og dagdrømmeri, hvad kan sådan en tåge ikke afføde af historier? De våde dage hvor alt står under vand kan bruges sammen med ungerne i vandpytterne, de elsker det, eller også kan man sidde og hygge under dynerne hele dagen.skovsten.jpg

De kolde klare dage er, ligesom de milde, suveræne til en tur i skoven hvor farverne er fantastiske og man ser dyr og planter forberede sig til den tilstundende vinter. Efteråret er også den tid hvor de indendørs ting, som man måske har forsømt lidt igennem sommeren, bliver taget op igen, man sysler for eksempel med hobbytingene igen.

boegelysning2.jpgNoget af det bedste jeg ved om efteråret, er at være ude i naturen en hel dag, bare være der, føle kraften i naturens gang, livets cyklus, skov eller strand er ligemeget, kigge på det liv der udfolder sig, høre mus pusle i løvet for at finde forråd til vinteren, høre vinden suse i de næsten nøgne trækroner eller se den trække i bølgerne på havet, mærke den allestedsnærværende kølighed der varsler den forestående kulde hvor næsten alt går i dvale, fugleflok.jpgkigge på de mange flotte farver blade og træer får, se store fugleflokke samles for at drage mod syd, mens andre bliver her og kan ses pile frem og tilbage i hegn og krat.

krat2.jpg
krat1.jpg

 

 

Man behøver ikke at opsøge disse oplevelser, hvis bare man er en lille smule opmærksom, så kommer de helt af sig selv, f.eks. hvis man er ude at køre og kommer forbi en nypløjet mark, så fyldes bilen hurtigt med duften af frisk muldjord, træerne finder vi også de fleste steder og deres flotte farver skal man bare få øje på, så er humøret hurtigt tilbage.
boegebusk.jpg

Så hvis man bare prøver en lille smule, er belønningen, i mine øjne, kæmpestor.

Min opfordring til jer alle sammen er, at i bør ikke se på efteråret som noget trist der bare skal overstås, men derimod grib chancen og brug årstiden til noget positivt, der er så meget at tage af, og den kommer kun én gang om året
vandloeb.jpg
traerod2.jpg

 

 

Mjodvitnir, Nov. 2002